2024-07-20
Meny


Frågor och Svar från Stockholm Dataservice.

F: Vilka saker skall jag ta med till min dator , när jag lämnar in den för reperation?
S: Så lite som möjligt. Är det en stationär dator du skall lämna in, så räcker det med bara med datorn. (Undantag finns på en del slimmade PC modeller ) Är det en bärbar dator, så måste AC Adaptern medfölja.

Om vi skall installera om Windows , så är det bra om återställnings ( "Recover CD") skivor medföljer. Om du vill att vi skall lägga in Office paktet i din dator måste media och licensenycklar medfölja. Gäller även annan mjukvara som inte är gratis eller öppen källkod baserad.


F: Jag har fått virus på min dator, måste man installera om Windows?
S: Både JA och NEJ! Det går och tvätta en Windows installation med antivirus mjukvara, resultatet blir aldrig 100%. Då skadlig kod samarbetar , så ett virus kan ladda in ett annat virus i datorn. Virusprogrammen hittar oftast inte alla virus , och den skadliga koden kan flyga under radar , så inte antivirusprogrammen hittar den.
Är det en konfiguration av systemet där man har program som kanske inte finns att få tag i längre, så är en tvättning av installationen att föredra.
Det är dock snabbare / billigare att "blåsa ut" och installera om, sedan lägga tillbaka viktigt data än att tvätta.


F: Hur installera Ni om Windows?
S: Vi använder endast Windows från säkra källor. ( Läs orginal media eller kopia på orginal media. ), Vi installera alltid det senaste Service Packen och kör Windows update tills det inte finns någon mer upgradering. Vi installera de drivrutiner som hör till datorn.
F: Min dator saknar licensnyckel för Windows, kan Ni installera Windows ändå?
S: Beror på tillverkare av din dator. Men generellt sätt Nej, du måste ha licensnyckel på din dator.

F: Installera om Windows kan jag väl göra själv?
S: Självklart, rent tekniskt är det inte svårt att installera om Windows. Det stora problemet bruka vara att hitta drivrutiner till hårdvaran. Vi har valt att ha ett enhetspris på Windows ominstallationer, ibland kan en windows installation ta 1 h ibland 5 h.

F: Jag har en Windows installation, som jag har lagt ner mycket tid på. Finns något sätt och snabbt komma ingång om jag skulle drabbas av ett haveri?
Ja, vi kan göra en "image" av din hårddisk, så nästa gång din dator kraschar, så kan du snabbt återställer med dom program du vill ha i datorn.


F: Hur förvara jag mina bilder säkrast?
S: Det finns några olika problem med långvarigt förvaring av bilder.
  1. Kan vara att media bli oläsligt av t.ex konstruktionfel, solljus eller meknisk påverkan osv.
  2. Förlust av media.
  3. Det går inte att läsa media i framtiden, då teknik utveckligen har gjort mediat föråldrat. ( Kan du obehindrat titta på en Super 8 film idag? Eller filmer som är inspelat på videoformatet Betamax? )

Är det information som du vill förvara till eftervärlden, sprid ut riskerna. Bränn ner bilderna på DVD ( Vänta med Blue ray ) , Skriv ut bilderna ( Helst via något fotolabb ) och förvara dem på hårddisken. En hårddisk livslängd är ca 5 år till 10 år , detta är ingen garanti att den hårddisken håller i 5 år, även nya hårddiskar kan läggar av efter 3 mån.


F: Jag fundera på att lägga data på extern hårddisk är det bra?
All riskspridning är bra. Tänk dock på även externa hårddisk kan gå sönder. En sak som är lite "farligt" med externa hårddisk, är att man kan rycka ut USB anslutningen vid fel tillfälle. Särskilt i Windows XP ta alternativet säkerborttagning saknas. Det finns idag ett antal så kallade molntjänster där man kan lagra data. Dock skall man inte för lita sej på en lösning om det är viktig data för Er personligen. SPRID RISKERNA!

F: Hur gör Ni backup?
S: Vi använder en mjukvara som gör en totalkopia av din hårddisk, detta för att garantera att vi får med all data.

F: Hur länge förvara Ni backuper av min hårddisk?
S: Vi förvara backup av din data i en vecka efter utleverans av din utrustning. Du har en vecka på att titta genom dina filer och se att du inte saknar något. Därefter radera vi Er backup om inget har blivit.

F: Vilket antivirusprogram rekommendera Ni?
S: Vi rekommendera microsoft egna anti virusprogram : Microsoft Security Essentials. Det är gratis, det tar lite resuser från datorn.
Dock är det viktigt att man inte ladda ner antivirus mjukvara från piratsajter eller ladda inte ner antivirus mjukvara från banners som säger att du har virus i datorn, det är oftast fejk mjukvara som vill ha in trojaner i din dator.

F: Vad menar Ni med att risk surfa?
S: Klassisk risksurfning är porrsurfning och installera program som kommer via fildelning. Men riskerna finns även på andra sajter, såsom Facebook, Hamsterpaj, lunarstorm och mfl. Surfar man mycket på nätet osv.
F: När Ni blåser ut och installera om, får jag tillbaka alla program då?
S: Tyvärr inte! Programfiler kan vi inte åter installera, har ditt system blivit virus smittad så finns det risker att behålla gamla program filer. Antivirusprogrammen hittar högst 90% av skadlig kod.


F: Vi är ett mindre företag, vi har vår administration på vår hemma dator , som barnen även använder också, är det bra?
S: Räkna med arbete vad det kostar att återställa bokföring vid en krasch. Man bör inte ha administration och "nöjesdator" på samma maskin. Men se till och gör backup regelbundet på det filer som rör bokförningen. Se till och ha flera versioner av data sparat på USB stickor eller optiskt media. En annan lösning hyra en extern dator och ha sina viktiga data, sedan ansluta via fjärrskrivbord.


F: Hur surfar jag säkert?
S: Använd gott omdömde. Men din dator kan bli smittad , även om Ni inte högrisk surfa. Virusspridds lätt på så kallande nätsamhälen såsom Facebook, Lunarstorm och m fl. Ett generellt tips äratt undvika använda internet Expolorer och använda Firefox istället. Idag är det endast fåtal webplatser som bara fungera med IE. Om du vill risksurfa, så kan det vara en fördelen att t.ex köra en virtuellmaskin i datorn t.ex Virtual PC, Vmware och Virtualbox.

Det finns även Live CD av olika linux distrubtioner såsom Fedora, Ubuntu och Knoppix, som med fördel kan användas för högrisk surfning. Dessa kan även läggas på USB stickor.

F: Jag har en begränsa budget för min dator , vilka program kan jag använda utan att lägga ner en förmögenhet på mjukvara och utan behöva piratkopiera mjukvara?
S: OpenOffice är en klockren ersättare till MS Office, Mediaspelaren VLC Media player fungera perfekt för att t.ex spela upp filmer och annan media, klara även DVD, AVAST och AVG är 2 bra lösningar på antivirusmjukvara och GIMP är ett mycket bra grafikprogram som är fritt.
F: Vi är ett mindre företag , som anlitar en kille som gör allt ,reggar domän och hemsida, är det bra?
Men det man bör ha järnkoll vad det gäller hemsidor och domäner, är man själv ha tillgång till informationen, inte släppa ifrån information tll 3:e part.
  • Du står som ägare för domänen. Tänk på att särskilt utläntska domäner kan vara riktig besvärligt.
  • Att Ni har alla inloggnings uppgifter till webbhotellet.

F: Hur underviker jag att förlora all min e-post vid en krasch av datorn?
S: Kör IMAP istället för POP3.

F: Jag har min mail outlock express / Outlock , kan ni flytta min mail till Gmail? S: Ja det kan vi


Datorservice ligger på Orrspelsvägen 13, Bromma och Telefon 08 37 21 00


Här hittar du karta ifrån olika delar av Stockholm för att komma till oss : ( Datorreperation Stockholm, Datorservice Kungsängen, Datorhjälp Kungsholmen, Datorreparation Alvik, Datorservice Alvik, Datahjälp, Datorreparation Kungsholmen, Datorservice Brommaplan | Datorservice Blackeberg, Dataservice Bromma Datorservice Farsta, Datorservice Ekerö, Datorservice Huddinge, Dator service Stockholm, Datorservice Kungsholmen Dataservice Stockholm, Datorservice Solna Datorservice Sundbyberg, Datorservice Spånga, Datorservice Södermalm Datorservice Ringvägen, Datorservice Vällingby för Västra Stockholm Dataservice Kista, Bromma Datorservice, Datorservice Gullmarsplan , Datorservice Stockholm , Datorservice Järfälla , Datorreparation Järfälla, Datorreparation Ekerö, Datorreparation Kungsholmen, Datorservice Sollentuna, Datorservice Hässelby Laga Dator Bromma, Reparera Dator Bromma, Laga Dator Stockholm, Laga Dator Sundbyberg, Datorservice Vasastan , Laga dator | Datorhjälp Östermalm, Datorhjälp Södermalm, Datorservice Täby, Datorservice Stockholm | Datorservice Nacka | Laga Dator Solna | Laga Dator Ekerö | Laga Dator / Dator reaparation / Datorservice Malmö IT Hjälp | Datahjälp )